tipobet bets10

ΓΕΝΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Ο πολύς κόσμος έχει ταυτίσει το παιχνίδι της ξυλορακέτας, με κάποιους ανθρώπους που το μόνο τους μέλημα είναι, πώς θα ευχαριστηθούν και το πώς θα προκαλέσουν τα βλέμματα των άλλων επάνω τους, αδιαφορώντας αν με το μπαλάκι χτυπήσουν κάποιον ή αν με οποιονδήποτε τρόπο ενοχλούν τους άλλους χρήστες της παραλίας.

Πέρα όμως από αυτό που ο πολύς κόσμος γνωρίζει, υπάρχει και η αθλητική διάσταση του «παιχνιδιού της ξυλορακέτας» για αυτό το τόσο δημοφιλές άθλημα της παραλίας.

Όπως όλα τα αθλήματα, έτσι και το Beach–Racket έχει κάποια  βασικά  χαρακτηριστικά:

Οι διαστάσεις του γηπέδου (αγωνιστικός χώρος) είναι 11 μέτρα μήκος, με 6 μέτρα πλάτος.

Το Beach–Racket είναι ένα κατεξοχήν αερόβιο άθλημα, γιατί το χαρακτηριστικό του, είναι η παρατεταμένη χρονική διάρκεια με παρά πολύ μικρά διαλείμματα τα οποία υπάρχουν, όταν το μπαλάκι πέφτει στο έδαφος, αλλά ακόμα και εκεί, όταν το κυνηγάς για να μην χάσεις χρόνο, εξακολουθεί να είναι αερόβιο. Επίσης διαθέτει και κάποια χαρακτηριστικά άσκησης με αντιστάσεις, γιατί ο αθλούμενος κρατά εξοπλισμό που είναι η ξυλορακέτα του. Η ξυλορακέτα παλιότερα ζύγιζε κοντά στο ένα κιλό. Τώρα βέβαια τα βάρη των αγωνιστικών ρακετών έχουν μειωθεί σημαντικά, στα 320 – 340 gr. Τα μπαλάκια που χρησιμοποιούνται είναι περίπου τα ίδια με εκείνα του τένις, της κατηγορίας pressure less ( η πίεση στον πυρήνα της μπάλας είναι ίση με την εξωτερική πίεση του περιβάλλοντος ).

Πρόκειται για ένα άθλημα ομαδικό και συναγωνιστικό, όχι ανταγωνιστικό, με άθροισμα θετικών πόντων και με αποφυγή των αρνητικών.

Το παιχνίδι παίζεται με δύο παίκτες (δυάδα, ο ένας απέναντι στον άλλον) και με τέσσερις παίκτες ( τετράδα, δύο απέναντι σε δύο). Τόσο η δυάδα αλλά όσο και η τετράδα θεωρούνται ομάδες, δηλαδή οι παίκτες δεν είναι αντίπαλοι, αλλά όλοι παίζουν για την ομάδα που ανήκουν.

Ο ανταγωνισμός γίνεται μεταξύ των ομάδων, μέσω της βαθμολογίας κατά την διάρκεια των παιχνιδιών. Το παιχνίδι διαρκεί ορισμένο χρονικό διάστημα (10 λεπτά για τις δυάδες και 20 λεπτά για τις τετράδες).

Η δε βαθμολογία προκύπτει με την καταχώρηση θετικών και αρνητικών πόντων. Οι θετικοί πόντοι κερδίζονται με βάση τα δυνατά κτυπήματα πάνω από μία ορισμένη ταχύτητα ( πχ 60 km/h ταχύτητα βάσης), η οποία καθορίζεται εξ’ αρχής. Οι αρνητικοί πόντοι καταγράφονται  όταν σταματήσει η συνεχής ανταλλαγή κτυπημάτων, από αδυναμία της ομάδας (άστοχη επιθετική ή αμυντική ενέργεια). Οι αρνητικοί πόντοι αφαιρούνται από τους θετικούς και με αυτόν τον τρόπο προκύπτει το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα.

Με ένα μαθηματικό τύπο, που έχει επίσης εισαχθεί στην βαθμολόγηση, ενθαρρύνονται  οι ομάδες να παίζουν όσο γίνεται δυνατότερα, γιατί με αυτόν τον τρόπο συλλέγουν περισσότερους πόντους, ενώ παράλληλα μεγαλώνει και το θέαμα.


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ρακέτα παραλίας …έγινε άθλημα

Η ρακέτα παραλίας …έγινε άθλημα

Επτά χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος ο Αθλητικός Όμιλος Φίλων Ξυλορακέτας Ηρακλείου (Α.Ο.Φ.Ξ.Η), ο πρώτος και ο μοναδικός σύλλογος που δραστηριοποιείται...

Οι απαρχές των ξυλορακετών

Οι απαρχές των ξυλορακετών

Η ξυλορακέτα πρωτοεμφανίστηκε στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα στην Αλεξάνδρεια και διαδόθηκε στα μεσογειακά παράλια μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου...

Άνδρες

Άνδρες

Όπως όλα τα αθλήματα, έτσι και το Beach–Racket έχει κάποια βασικά χαρακτηριστικά: Οι διαστάσεις του γηπέδου (αγωνιστικός χώρος) είναι 11...

Η ίδρυση της Ε.Φ.Ο.Α.

Η ίδρυση της Ε.Φ.Ο.Α.

Η ανάπτυξη του αθλήματος, αλλά και η διάθεση ανεξαρτητοποίησης από τον ΣΕΓΑΣ, οδηγούν στην ίδρυση της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης...


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δεν υπάρχει περιεχόμενο